Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 20:30 | Αγίας Παρασκευής
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο
||||||

..

..
..

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου ΓΕΛ Αγίας Παρασκευής για την εκδήλωση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, με θέμα την προσφυγική κρίση και τη διάσωση στη Μεσόγειο. Η εκδήλωση, που συνδιοργανώθηκε από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου και το Στέκι της Αναξαγόρα, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της γειτονιάς και των μαθητών του σχολείου, οι οποίοι ζήτησαν να επαναληφθεί η εκδήλωση σε διδακτική ώρα, ίσως στο προαύλιο για να μην υπάρχουν τόσοι περιορισμοί. Την εκδήλωση στήριξαν το Φυσάει Κόντρα και η Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Αγίας Παρασκευής ενώ το παρών έδωσε και ο πρώην Δήμαρχος, Γιάννης Σταθόπουλος.

Η ΕΚΦΡΑΣΗ βρέθηκε στην εκδήλωση και σας μεταφέρει όσα διαδραματίστηκαν και όσα συζητήθηκαν στο 3ο ΓΕΛ. Ακόμα, θα αναρτηθεί και βίντεο με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη συγκινητική ερμηνεία της Κατερίνας Κατσίγιαννη, τραγουδώντας για την ξενιτιά. Έπειτα, η πρόεδρος του Συλλόγου και εκπρόσωπος από το Στέκι αναφέρθηκαν στον “δικό τους Ιάσονα”, που αποτελεί ένα παράδειγμα για την κοινωνία με την δράση του. Πριν την έναρξη της παρουσίασης του, τον ευχαρίστησαν και εκπρόσωποι του 15μελούς του σχολείου, οι οποίοι τόνισαν ότι θα ήθελαν να είναι περισσότεροι αλλά σεβάστηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.

 

Κυνηγημένοι στη Λιβύη, πνιγμένοι στη Μεσόγειο


Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι διασώστης στην Κεντρική Μεσόγειο με το αυτο-οργανωμένο διασωστικό Mare Ionio. Τα τελευταία χρόνια εκείνος και η ομάδα του διασώζουν πρόσφυγες στα ανοιχτά της Λιβύης. Κατατρεγμένους ανθρώπους, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις άθλιες συνθήκης της Λιβύης.

Όπως αφηγήθηκε στην παρουσίαση του, 
οι περισσότεροι πρόσφυγες αιχμαλωτίζονται δύο και τρεις φορές από ένοπλες συμμορίες στη χώρα ενώ αρκετοί πωλούνται και ως δούλοι, σύμφωνα με τις ιστορίες των ίδιων. Και η Λιβύη αποτελεί μόλις έναν σταθμό στο ταξίδι τους για την Ευρώπη. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν ξεκινήσει είτε από την υποσαχάρια Αφρική είτε από την Συρία και το Αφγανιστάν.

Τι συμβαίνει στα ελληνικά σύνορα;

Ιδιαίτερη ήταν και η αναφορά του Ιάσονα στην κατάσταση στα ελληνικά σύνορα. Όπως εξήγησε, εκατοντάδες 
επαναπροωθήσεις έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια αλλά κανείς δεν μαθαίνει τίποτα στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή έρχεται στο φως μεγάλη έρευνα διεθνών ΜΜΕ για τις τακτικές του ελληνικού λιμενικού. Παράλληλα υπήρξε και η παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που σημειώνει ότι “έχει καταγράψει σχεδόν 540 περιστατικά άτυπων επιστροφών από την Ελλάδα από τις αρχές του 2020”.

Στο τέλος της παρουσίασης του Ιάσονα υπήρξε συζήτηση με τον κόσμο και φάνηκε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, αρκετές ήταν και οι αναφορές στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο νέο αυτό προσφυγικό κύμα.

Μεγάλο κομμάτι της κουβέντας περιστράφηκε γύρω από το πώς μπορεί ο κόσμος να βοηθήσει. Πέρα από τεράστιο κύμα αλληλεγγύης του 2015 ο Ιάσονας περιέγραψε την στάση πολλών πόλεων και δήμων της Ευρώπης σε σχέση με το προσφυγικό. “Για παράδειγμα”, εξήγησε, “στη Γερμανία εκατοντάδες δήμοι και πόλεις έλαβαν αποφάσεις να δεχτούν πρόσφυγες”. Έστελναν πούλμαν στα λιμάνια της Ιταλίας για να παραλάβουν πρόσφυγες και να τους μεταφέρουν στις πόλεις τους.

Άξια προσοχής τα σχόλια και οι ερωτήσεις μικρών παιδιών προς τον Ιάσονα.
 Με μεγάλη απορία ένας μικρός δημότης της Αγίας Παρασκευής αναρωτήθηκε: “Μα καλά, γιατί τους στέλνουν πίσω στην Τουρκία;”…


Δείτε ακόμα: Επανέρχεται σε πλήρη λειτουργία το Παίδων Πεντέλης – Έκθετο το Υπουργείο Υγείας

Γιάννης Σταθόπουλος: Σφιγμένο στομάχι, θλίψη και δάκρυ

Με ανάρτηση του ο 
Γιάννης Σταθόπουλοςεπικεφαλής της “Νίκη των Πολιτών”, έκανε το σχόλιο του για την εκδήλωση πλέκοντας φυσικά το εγκώμιο του “Αγιοπαρασκευιώτη Ιάσονα”:

“Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Λυκείου Αγ. Παρασκευής με το 15μελες μαθητικό συμβούλιο και το στέκι της οδού Αναξαγόρα διοργάνωσαν μια συνάντηση-συζήτηση με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο,τον υπέροχο Αγιοπαρασκευιώτη που μαζί με άλλους σώζουν ανθρώπους πρόσφυγες που θαλασσοπνίγονται στην Μεσόγειο,στην προσπάθεια τους να φύγουν από τις χώρες τους.

Στην κατάμεστη αίθουσα του Λυκείου (μετά από ένα σπαρακτικό τραγούδι για την ξενιτιά της Κατερίνας Κατσίγιαννη) ο Ιάσονας περιέγραψε με μοναδικό τρόπο το δράμα που ζουν εκείνες/οι που επιδιώκουν να φύγουν από την Λιβύη(μια διαλυμένη χώρα),το Αφγανιστάν,την Συριά και πολλές άλλες χώρες της Αφρικής (και της υποσαχάριας) για να βρουν μια θέση στον «ήλιο της Ευρώπης».

 

Συγκλονιστικός μέσα στην απλότητα του, μίλησε επίσης για τις επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο,για την κόλαση της Μόριας, για την αλληλεγγύη πόλεων και Δημάρχων της Ιταλίας και για πολλά ακόμη.

Φύγαμε με σφιγμένο στομάχι,με θλίψη και δάκρυ.”

Πάνος Αντωνίου: Περηφάνια στην Αγία Παρασκευή

Ο Πάνος Αντωνίου, δημοτικός σύμβουλος με το Φυσάει Κόντρα, με μια συγκινητική ανάρτηση αναφέρθηκε στη σημασία της συγκεκριμένης εκδήλωσης “απέναντι στα όσα συνέβησαν το περασμένο Φθινόπωρο στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο”.

Αναλυτικά το σχόλιο του:

Περηφάνια στην Αγία Παρασκευή με απούσα τη δημοτική αρχή, όπως πάντα όταν δεν έχει ΜΑΤ και καλεσμένους Υπουργούς.

Αυτό είναι το 3ο Λύκειο Αγίας Παρασκευής. Το Σχολείο μας.

 

Απέραντη συγκίνηση. Απέναντι στα όσα συνέβησαν το φθινόπωρο στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο, σήμερα ο Σύλλογος Γονέων, το "Στέκι της Αναξαγόρα" και το 15μελες του σχολείου διοργανώνουν εκδήλωση για το Προσφυγικό. Στην αίθουσα που έχουμε κάνει γιορτές για το Πολυτεχνείο και θεατρικές παραστάσεις. Με τον Ιάσονα Αποστολόπουλο. Το διασώστη της Μεσογείου που πιάνει στο στόμα του ο Άδωνις και ο Μηταράκης.

 

"Στα σχολεία που πήγα δε διδάσκουν το μίσος

Κι ίσως κάποτε ίσως να το ζήσεις κι εσύ

Στα σχολεία που πήγα έχουν κάνει στην μπάντα

Κρατική προπαγάνδα, δολοφόνους ναζί

Στα σχολεία που πήγα έχει κορίτσια κι αγόρια

Που μαζί κι όχι χώρια συντηρούν τη φωτιά

Στα σχολεία που πήγα οι φτωχοί αυτού του κόσμου

Σε κοιτάζουνε φως μου με καθάρια ματιά"

Διαβάστε και αυτό: ΝΙΚΗ των Πολιτών Αγίας Παρασκευής: Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία

Θέλετε να λαμβάνετε τις σημαντικότερες ενημερώσεις;

Please enable the javascript to submit this form

Συνεντεύξεις

Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Ν. Μπαρμπουνης: Φτωχά τα συμπεράσματα του συνεδρίου - Περιμέναμε περισσότερες παροχές
Δείτε όλες τις συνεντεύξεις

Εκδηλώσεις

Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Άνοιξαν οι πύλες του ΙΡΙΔΑ VISIONS - Μέρες πολιτισμού Πανεπιστημιακής Λέσχης Ε.Κ.Π.Α
Δείτε όλες τις εκδηλώσεις

Παρασκήνιο

"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
"Είμαι και εγώ εδώ, δεν είσαι μόνος σου"
Δείτε το παρασκήνιο